Friday, September 24, 2010

Perginya Seorang....

Salam sejahtera dan salam perpaduan.

Sudah lama saya tidak meng”update” blog saya ini. Mungkin sudah ketandusan idea atau kesuntukan masa. Tetapi itu bukan pokok pangkalnya. Yang menjadi titik persoalannya adalah kerajinan kita.
Banyak yang ingin saya kongsikan di ruangan siber yang luas ini. Pelbagai cerita suka dan duka saya lalui sepanjang bulan Ramadan dan Syawal yang masih berbaki 14 hari lagi. Ada yang sedih, ada juga yang pedih. Semuanya dirangkumkan menjadi sebuah cerita yang akan terus kekal dalam ingatan dan menjadi sejarah.

Bermula dengan pemergian moyang saya, pada 27 Ramadan bersamaan dengan 6 September 2010. Pada malam itu, suasana sungguh tenang dan saya rasa lain sangat pada malam itu. Terasa sesuatu yang akan terjadi pada malam itu. Mak yang pada kebiasaannya berada di dapur untuk membuat kuih raya membaca Al-Quran di ruang tamu. Adik-adik yang lain pula menonton televisyen yang menyiarkan cerita yang berkisarkan kematian seseorang.

Tepat jam 10.30 malam, ayah menerima panggilan daripada saudara di kampung yang menyatakan moyang saya sudah tiada. Berderau darah saya mendengar berita itu. Kerana kali terakhir saya berjumpa dengannya adalah pada cuti setengah tahun yang lepas. Pada kebiasaannya, saya akan berjumpa dengannya sebelum bulan Ramadan. Tetapi, pada tahun ini saya tidak sempat berjumpa dengannya yang telah menyahut seruan Ilahi.

Sejenak, saya terfikir. Dalam usia yang begitu lanjut beliau masih boleh pergi ke kebun untuk menoreh getah dan melakukan tugasan yang biasanya dilakukan oleh orang yang masih muda! Ini yang membuatkan saya kagum dengannya. Beliau juga merupakan seorang yang disegani oleh rakan dan masyarakat di kampung. Seluruh ahli keluarga terasa akan kehilangannya. Biasanya, beliau akan bercerita mengenai zaman mudanya dahulu, sejarah keluarga saya. Namun kini, ianya menjadi sebuah sejarah yang tidak akan saya lupakan.

Namun, apa yang telah pergi, biarkan ia berlalu. Kita yang masih hidup ini perlu meneruskan kehidupan dan tanggungjawab kita. Mungkin esok lusa, hari ini mungkin ajal kita pula. Siapa tahu? 3 perkara yang tidak akan terputus antara orang yang telah mati dengan orang masih hidup.

1.       Doa anak yang soleh.
2.       Ilmu yang bermanfaat.
3.       Sedekah jariah yang ikhlas.

Oleh itu, kita perlu menyiapkan diri kita dengan selengkapnya agar kita bertemu dengan-Nya kelak dengan keadaan yang cukup bersedia dengan amalan yang kita lakukan sepanjang hidup kita. Pada usia muda inilah kita perlu melakukan ibadah yang sebanyak-banyaknya. Bukan ketika usia kita sudah lanjut, baru kita nak buat amal ibadah. Pada waktu itu, waktu sudah begitu suntuk dan kesihatan kita belum terjamin lagi. Ibarat bidalan melayu, “rumah kata pergi, kubur kata mari”. Jadi, sebelum kita jadi begitu, marilah kita sama-sama meningkatkan amalan kita. Saya menulis ini untuk diri sahabat-sahabat sekalian dan yang paling penting untuk diri saya sendiri. Jadilah umat yang terbilang!

     p/s : gambar hari raya yang lepas.                       

2 comments:

 1. Assalamualaikum cikgu!..:)

  baru sempat jenguk sini..Firstly,takziah atas khilangan..Moga rohnya ditempatkan brsama org2 yg mndapt rahmat Allah..

  Slmt Hari Raya, maaf if ada sbrg slh n silap..(ops,maaf cikgu,sy guna short form..:p)

  p/s: hikmah_tinta@y.c..is that yours?..i'm wondering..maaf cz tak teringat..huhu~

  ReplyDelete
 2. Bintun Sazali - Waa'laikumsalam....
  insyaAllah, amin....
  owh, same la..x sempat nk wish raya..
  blm t'lambat lg kn..
  Selamat hari raya,maaf zahir & batin...
  emm,tu bukan sye pnye..
  its ok...^_^

  ReplyDelete